ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ


ΓΙΑΤΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ



Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ (ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟ 19.10.2010 «ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟ»

Στη συνέχεια παραθέτουμε ένα απόσπασμα από "απάντηση νέων της ΙΜ Δημητριάδος " που αφορούν τα Θρησκευτικά. Είναι μία άποψη που τη βρήκαμε ενδιαφέρουσα (δε σημαίνει πως συμφωνούμε με όλα όσα γράφονται). Διαβάστε τη και τη συζητάμε. Τονίζουν λοιπόν πως:


"...Στο ζήτημα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών εντελώς τηλεγραφικά –μια που υπάρχουν ειδικότεροι εξ ημών στο θέμα- θα τονίσουμε ότι το αν ένα μάθημα έχει χαρακτήρα «ομολογιακό» ή «μορφωτικό» δεν το καθορίζει κανένα όργανο της Πολιτείας και κανένας νόμος, αλλά το κατά πόσον οι μαθητές έχουν από το σπίτι τους ακούσματα ικανά να τους συγκινήσουν σε σχέση με τη διδασκαλία του δόγματός μας αφενός, και κατά πόσο οι διδάσκοντες είναι κατάλληλοι και πρόθυμοι να μεταλαμπαδεύσουν την πίστη μας ως βίωμα και ομολογία αφετέρου. Ένας μαθητής που δεν έχει ακούσει στο σπίτι του ποτέ να μιλάνε για Θεό ή που ο καθηγητής του των Θρησκευτικών κοιμάται πάνω στην έδρα, το πιθανότερο είναι ότι στο μάθημα των Θρησκευτικών θα σκέφτεται πώς θα επιλύσει τις ασκήσεις Άλγεβρας που θα έχει την επόμενη ώρα. Πάντως θα θέλαμε να τους πούμε πως επειδή και εμείς παρακολουθούμε το λόγο του επισκόπου μας οι αποκομμένες φράσεις άρθρων του διαδικτύου που του επισημαίνουν σίγουρα τον αδικούν και δεν περιγράφουν αληθινά τη θέση του για το μάθημα των θρησκευτικών. Σκοπός δεν είναι να εκλείψει το μάθημα αλλά να συνεχίσει να υπάρχει σε σωστά χέρια, δείχνοντας τον ορθόδοξο δρόμο και όχι κατηχώντας ετσιθελικά. Άραγε έχουμε αίσθηση ότι η ορθόδοξη Ελλάδα δεν είναι πλέον ένα αυτονόητο moto, όχι λόγω των μεταναστών, αλλά διότι χάθηκε ο δεσμός της εκκοσμικευμένης κοινωνίας μας με το Θεό και την Εκκλησία. Κατήχηση χρειαζόμαστε όλοι μας. Αλλά νομίζουμε ότι όταν επιβάλλεται στανικά στους νέους φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. Αλήθεια που είναι άραγε το ήθος και η πίστη των σημερινών νεοελλήνων πού υποτίθεται ότι παρακολούθησαν τόσα χρόνια αυστηρά κατηχητικό και ομολογιακό θρησκευτικό μάθημα;... " ( Όλη η επιστολή είναι καταχωρημένη στη σελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου