ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ


ΓΙΑΤΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣΑναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2011

Έκκληση: Λιμός

Προσυπογράφουμε αγαπητοί φίλοι με όλες τις δυνάμεις μας την έκκληση  της ActionAid που ακολουθεί.


Αγαπητοί κύριοι,
Ίσως τα δραματικά νέα να έχουν φτάσει σε εσάς μέχρι τώρα. 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι παλεύουν στο Κέρας της Ανατολικής Αφρικής (Κένυα, Σομαλία, Αιθιοπία, Τζιμπουτί, Ουγκάντα) να επιζήσουν της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 60 χρόνων που τους σπρώχνει καθημερινά στην πείνα και το θάνατο. Η Κένυα έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η Σομαλία βρίσκεται και επίσημα σε κατάσταση λιμού.
Η 86χρονη Zippora Mbungo, αγρότισσα από την Makima της Κένυας μας είπε ότι οι γυναίκες ανακάλυψαν το κόλπο με το σκοινί μετά από μια σειρά ξηρασιών και κακών σοδιών στην περιοχή τους.
Η εικόνα γίνεται μελανότερη με κάθε νέα ενημέρωση που λαμβάνουμε από τους συναδέλφους μας εκεί: Οι γυναίκες στην Κένυα δένουν σκοινί γύρω από τη μέση τους σφίγγοντας το στομάχι τους για να μη νιώθουν την πείνα. Mια πρακτική που τις περισσότερες φορές τις οδηγεί σε θάνατο καθώς κάποιες χάνουν τη ζωή τους όταν λύνουν ξαφνικά τα σχοινιά επειδή βρήκαν φαγητό.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι λόγω της ξηρασίας 250.000 παιδιά της περιοχής υποσιτίζονται. Η ξηρασία έχει καταστρέψει τις σοδειές των ήδη πάμφτωχων αγροτών και τα ζώα τους – η μοναδική πηγή εισοδήματος και τροφής- πεθαίνουν ασταμάτητα.
Γνωρίζοντας ότι η περίπτωση βροχών είναι ολοένα και λιγότερο πιθανή και βλέποντας τα ζώα και τις σοδειές τους να εκλείπουν, το μοναδικό γεύμα για πολλές οικογένειες της περιοχής είναι ένα πιάτο χυλός. Πολλές ημέρες, ούτε καν αυτό.
Ο καταυλισμός προσφύγων Dadaab στη βόρεια Κένυα, ο μεγαλύτερος του κόσμου, αν και σχεδιασμένος για 90.000 ανθρώπους φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 440.000 σε τραγικές συνθήκες.
Η ActionAid βρίσκεται ήδη δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους διανέμοντας τροφή και νερό. Η δράση μας έχει ανακουφίσει 220.000 ανθρώπους, αλλά οι ανάγκες είναι και θα είναι για καιρό τεράστιες. Έτσι, θα παραμείνουμε στην περιοχή με στόχο να φτάσει η βοήθειά μας σε άλλους 150.000 ανθρώπους.
Η επτάχρονη Αyad κοιτάζει το φακό, μπροστά από σωρό σκελετών στην περιοχή Κalonkal της Κένυας. Έχει άλλα 2 αδέλφια και τους τελευταίους 3 μήνες έχασαν εξαιτίας της ξηρασίας 30 από τα 60 τους ζώα.
Η προσπάθεια που γίνεται από όλη την οργάνωση είναι πολύ μεγάλη. Όπως σε όλες τις καταστροφές επικεντρωνόμαστε στους πιο ευάλωτους – παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους και ανάπηρους. Για τους επόμενους μήνες, και όσο θα υπάρχει ανάγκη, θα μοιράζουμε συστηματικά τροφή και νερό σε σχολεία και κοινότητες, τροφή για τα ζώα, πετρέλαιο για αντλίες νερού, σπόρους ανθεκτικούς σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. Παράλληλα προστατεύουμε τις γυναίκες και τα παιδιά από τη βία που υφίστανται όταν μεταναστεύουν, ενημερώνουμε τον ευπαθή πληθυσμό για τα δικαιώματά τους, συμμετέχουμε σε επιτροπές αντιμετώπισης της βίας που ξεσπάει για τη διεκδίκηση των περιορισμένων πόρων και πιέζουμε τις τοπικές κυβερνήσεις αλλά και τη διεθνή κοινότητα για άμεση αποδέσμευση χρημάτων για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς κρίσης.
Απευθυνόμαστε λοιπόν σε εσάς για να ζητήσουμε την οικονομική συμμετοχή σας. Ξέρουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι στη χώρα μας, αναγνωρίζουμε ότι όλοι με κάποιον τρόπο βιώνουμε την οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, αυτές τις ημέρες υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δένουν τα στομάχια τους για να μην αισθάνονται πείνα, άνθρωποι που για μέρες δεν μπορούν να ταΐσουν τα παιδιά τους και άνθρωποι που πεθαίνουν γιατί τους λείπει το πιο αυτονόητο, λίγο νερό. Θεωρούμε ότι αυτό μας αφορά.
Και η πιο μικρή εισφορά έχει αξία και μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
ActionAid Ελλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου