ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ


ΓΙΑΤΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ



Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Το Νέο Λύκειο










Αλλάζουν όλα στην Παιδεία με Νέο Λύκειο και άλλο εξεταστικό


Διαβάστε στην online έκδοση του ΒΗΜΑΤΟΣ πατώντας  εδώ.  
Μελετώντας  το εξαιρετικό ρεπορτάζ της κας Μάρνυ Παπαματθαίου διαπιστώνουμε τα εξής:


Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση εξακολουθούν να αποτελούν το κέντρο του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Φαίνεται δηλαδή να ισχύει και σήμερα ο λόγος του Κωνσταντίνου Τσουκαλά (από το βιβλίο του "Εξάρτηση και Αναπαραγωγή) πως η παιδεία εξακολουθεί να αποτελεί κοινωνικό εφαλτήριο. Αυτό σημαίνει πως δύσκολα θα βρεθεί ελληνική οικογένεια που θα διανοηθεί να αφήσει (συνειδητά) τους γόνους της, έξω από το σύστημα παροχής γνώσεων από ένα ΑΕΙ ή ΤΕΙ.
Όλοι οι μαθητές θα διδάσκονται μαθήματα κορμού γνώσεων! Παράλληλα θα υπάρχει διδασκαλία εμβάθυνσης μαθημάτων στην κατεύθυνση που τους ενδιαφέρει.


 [παρατήρηση "Θεολόγων του μαυροπίνακα": Θα αποτελούσε σημαντικό βήμα η εμβάθυνση να επεκτείνονταν και σε  μαθήματα, όπως τα Θρησκευτικά -χωρίς να υπάρχει καμία συντεχνιακή διάθεση γράφεται αυτό! Θα ήταν ενδιαφέρον - έστω και στο πλαίσιο των "ζωνών πολιτισμού" - να δίνονταν εξειδικευμένες γνώσεις για αντικείμενα που συνδέονται άμεσα με τη σύγχρονη πραγματικότητα, όπως είναι ο θρησκευτικός εγγραμματισμός (από το εγγράμματος. Για την ερμηνεία του βλ. λεξικό Μπαμπινιώτη, έκδοση 1998, σ. 546.). Τέλος όλοι αντιλαμβανόμαστε  τη σημασία ενός σύγχρονου πρόγράμματος σπουδών για τα Θρησκευτικά !]. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου