ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ


ΓΙΑΤΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣΑναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 4 Μαρτίου 2018

«Ο ΠΕΡΣΕΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ».ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Περίληψη

Σε νομίσματα της πόλης της Αχαΐας Φθιώτιδας Λάρισας Κρεμαστής εικονίζεται ο μυθικός ήρωας Περσέας να κρατάει άρπη (:δρεπανόσχημα μαχαίρι) και το κεφάλι Γοργόνας αντίστοιχα. Σε άλλο νόμισμά της εικονογραφείται άρπη  που είναι στεφανωμένη.
Είναι γνωστό ότι το αρχαίο ελληνικό νόμισμα συνδέονταν με τις παραδόσεις της πόλης που το έκοψε. Η εικονογραφία των νομισμάτων αντιπροσωπεύει την κοινωνία που τα έχει εκδώσει. Είναι αποδείξεις και σύμβολα  κοινής ταυτότητας, εκτός από μέσα ανταλλαγής σε ένα τοπικό ή περιφερειακό εμπόριο. Οπότε πρέπει να ερευνηθεί η ιδεολογική χρήση του Περσέα από την Κρεμαστή Λάρισα.
Με το πρόσωπό του  έχουν συνδεθεί πολλοί ελληνικοί τόποι και δυναστικοί μύθοι. Ειδικά με το όνομα «Λάρισα» υπάρχει ειδική σχέση, αφού  προσδιορίζει τον τόπο στον οποίο πραγματοποιήθηκε ο χρησμός που είχε δοθεί στον παππού του ήρωα Ακρίσιο για το τέλος του. Αναφορές του Φερεκύδη δίνουν το δικαίωμα να σχετιστεί το γεγονός με την Κρεμαστή Λάρισα. Η κοπή σχετικών νομισμάτων από την πόλη ήταν απόδειξη της πίστης ότι η περιοχή της συνδέονταν με πανάρχαιες ελληνικές παραδόσεις, και αναδείκνυε το κύρος της,  που ήταν απαραίτητο  σε έναν τόπο με ευμάρεια, η οποία  προέρχονταν από τη γεωργική  παραγωγή  και τη μεταλλευτική δραστηριότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου