ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ


ΓΙΑΤΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ



Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Το μάθημα των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο

Νομίζουμε πως τώρα είναι η μεγάλη πρόκληση για το μάθημα των Θρησκευτικών. Αν ενταχθεί στα λεγόμενα μαθήματα επιλογής, τότε θα πρέπει να πείσει για την προσφορά που έχει στον νέο άνθρωπο, ώστε αυτός να το θεωρεί απαραίτητο για τη μόρφωσή του και να το επιλέγει. Εδώ λοιπόν είναι ο στίβος που θα αναδεικνύει αξίες και ικανότητες! 

1 σχόλιο:

  1. Για όσους το παίζουν παληκαράδες εκ του ασφαλούς με το υποχρεωτικό μάθημα των Θρησκευτικών, φαίνεται πως έρχεται πλέον ο καιρός να αποδείξουν την αξιοσύνη τους. Για να δούμε, λοιπόν, πόσοι και ποιοι από όσους χρησιμοποιούσαν το μάθημα των Θρησκευτικών ως εργαλείο ιδεολογικής προπαγάνδας εθνικοπατριωτισμού, αναγκαστικής ηθικής καθοδήγησης επισείοντας το φόβο του μεταφυσικού και κατηχητικής προπαγάνδισης θρησκευτικών πιστεύω, θα καταφέρουν να έχουν μαθητές στην τάξη!
    Φαίνεται πως έρχεται πια ο καιρός που το μάθημα των θρησκευτικών θα αποκτήσει την πραγματική του αποστολή, ως μάθημα που θα υπηρετεί την θρησκευτική αναζήτηση των νέων, θα σέβεται την ιδιατερότητα και τη διαφορετικότητα και κυρίως δεν θα παραβιάζει το δικαίωμα κάθε νέου παιδιού να διαμορφώσει την προσωπικότητά του ελεύθερα, χωρίς τον καταναγκασμό μεταφυσικών απόλυτων ιδεών, προκαταλήψεων και θρησκευτικού τύπου ενοχών. Όσοι βλέπουμε τα πράγματα έτσι δεν έχουμε να φοβηθούμε από την μετατροπή του μαθήματος σε επιλεγόμενο. Αντίθετα θεωρούμε ότι αυτή θα είναι η μεγάλη ευκαιρία να αποδειχθεί η αξία του μαθήματος στην εποχή μας. Και να είστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να γεμίσουμε τις τάξεις μας. Άρης Κούρτης, θεολόγος, Διευθυντής Λυκείου

    ΑπάντησηΔιαγραφή