ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΙ,1 (ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ. Μεσαιωνική Ευρώπη)
Κατά τη μεταβατική περίοδο από το Μεσαίωνα στην Αναγέννηση δημιουργείται στη Δυτική Ευρώπη μία καινούρια κοινωνική τάξη, οι αστοί. Πρόκειται για ανθρώπους που κατοικούν στις πόλεις και είναι τραπεζίτες, (κατά κύριο λόγο), βιοτέχνες, έμποροι. Πετυχαίνουν τον περιορισμό της δύναμης των Φεουδαρχών. Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός πως η γη δεν αποτελεί πλέον το μοναδικό μέτρο αξίας.
Από τα μέσα του 13ου αι αρχίζουν στην Ευρώπη συμπτώματα παρακμής. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις δεν επαρκούν για τη διατροφή, η επιδημία της μαύρης πανώλης εξοντώνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ενώ οι μακροχρόνιοι πόλεμοι δημιουργούν δημογραφική και μακροχρόνια φθορά.
Αυτά, σε συνδυασμό με την άγρια φορολογία προκαλούν συνεχείς εξεγέρσεις στην Ευρώπη.
***
Στα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη (Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία) δημιουργούνται νέοι θεσμοί διακυβέρνησης. Έτσι στη Γερμανία οι φεουδάρχες επιθυμούν την αποδυνάμωση της αυτοκρατορικής εξουσίας. Δημιουργείται η Δίαιτα, ένα όργανο που συμμετέχουν ευγενείς και κληρικοί.
Στην Αγγλία ο βασιλιάς αναγκάζεται να παραχωρήσει το Μεγάλο Χάρτη Δικαιωμάτων που περιορίζει σημαντικά τη δύναμή του.
Στη Γαλλία ο βασιλιάς επιβάλλεται στους Φεουδάρχες. Δημιουργεί και ένα δικό του θεσμό τη Συνέλευση των Γενικών Τάξεων.
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία συγκρούεται με το Γερμανό αυτοκράτορα και το Γάλλο βασιλιά για το ζήτημα του διορισμού των επισκόπων. Ο Πάπας αναγκάζεται από το Γάλλο βασιλιά να μεταφέρει την έδρα του από τη Ρώμη στην Αβινιόν της Γαλλίας (Βαβυλώνια αιχμαλωσία του Παπισμού).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου