ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ


ΓΙΑΤΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣΑναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 1 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ (Σχεδιάσματα/ Πρόταση εργασίας)

Νίκος Παύλου
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ (Σχεδιάσματα/ Πρόταση  εργασίας)

Τα Ευαγγέλια γράφονται από ομάδες συντακτών που είναι γνώστες των Ιουδαϊκών δοξασιών και απευθύνονται –καταρχήν- σε ομάδες που αποτελούνται από Ιουδαίους- στη συντριπτική τους πλειοψηφία- και από κάποιους πρώην εθνικούς/προσήλυτους.
Γράφονται πολύ κοντά στην εποχή του Ιησού. Φαίνεται πως σκοπός τους είναι να τονώσουν βασικά το ηθικό των πιστών, και να τους πείσουν να παραμείνουν πιστοί στις αρχές τους, γιατί σε λίγο πρόκειται να έλθει πάλι ο Κύριος.
Η σύγκρουση του Ιησού με όλες τις θρησκευτικοκοινωνικές ομάδες της Παλαιστίνης είναι δεδομένη. Δε χαρίζεται σε κανέναν. Το μόνο που έχει αξία είναι η πίστη στο Θεό και το Νόμο Του. Η εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και μάλιστα σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι είναι εκπρόσωποι του Θεού και ερμηνεύουν το Νόμο έχει χαθεί. Το κίνημα του Ιησού έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς που οι άλλοι απορρίπτουν.
Η επιτυχία του κηρύγματος του Ιησού πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι άνθρωποι περιφρονημένοι αλλά με χρήματα, όπως οι τελώνες και οι πόρνες, αισθάνονται πως αποκτούν αξία. Δεν απορρίπτονται αλλά αντίθετα τους δίνεται η δυνατότητα της συγχώρεσης και η ζωή τους θεωρείται –κατά κάποιο τρόπο- αποδεκτή. Αισθάνονται λοιπόν πως έχουν κοινωνική αξία μέσα στο μεσογειακό αξιακό σύστημα Τιμή-Ντροπή (Honour and Shame).
Το κίνημα του Ιησού είναι μεσσιανικό και επιθυμεί να αλλάξει τις δομές του κόσμου. Αυτό αποτελεί και αιτία σύγκρουσης με τις θρησκευτικοκοινωνικές ομάδες, που αντιπροσωπεύουν το παλιό που πρέπει να εξαφανιστεί. Το νέο είναι η χριστιανική κοινότητα. Ως αποδεικτικό στοιχείο της  μεσσιανικότητας είναι ο Νόμος του Μωυσέως (:η Παλαιά Διαθήκη). Οπότε εξηγείται έτσι και η πολύ καλή γνώση της από τον Ιησού. Σε αυτή στηρίζει τη μεσσιανικότητά του και την ευλογία του κηρύγματός του από το Θεό.
Στο κίνημα του Ιησού δεν αποκλείονται ακόμη και βίαιες πράξεις.  Η επιχειρηματολογία έχει και πάλι ως βάση την Παλαιά Διαθήκη, στην οποία οι ενάντιοι στον Κύριο εύρισκαν οικτρό τέλος.
Βασικό λοιπόν κλειδί για την κατανόηση του κινήματος του Ιησού είναι η Παλαιά Διαθήκη. Αποτελεί μέσον ερμηνείας λόγων και πράξεων που συνδέονται με αυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου