ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ


ΓΙΑΤΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ



Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Ρωμαϊκό εργαστήριο στη βιβλική πόλη Ashkelon



Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Bible History Daily εργαστήριο παρασκευής garum (1ος αι) ανακαλύφτηκε σε απόσταση 2 χλμ από τη βιβλική πόλη της Ashkelon, γεγονός που αποδεικνύει ρωμαϊκές διατροφικές επιρροές στους Ιουδαίους του 1ου αι μΧ.

Το garum ήταν μία σάλτσα ρωμαϊκής προέλευσης που γίνονταν από εντόσθια ψαριών. Όπως αναφέρει η wikipedia


"Αρχικά ο γάρος παρασκευάζονταν από σαρδέλες, τον γνωστό γαύρο.Αργότερα εκτός από σαρδέλες χρησιμοποιούνταν και άλλα ψαρικά, τόνους, χέλια, σκουμπριά, που τα πάστωναν και τα άφηναν ολόκληρα και ακαθάριστα με τα εντόσθια στον ήλιο για να ξηραθούν. Μετά από μια εβδομάδα περίπου τα συνέθλιβαν, και τον ζωμό τον περνούσαν διαδοχικά από όλο και πιο λεπτό πανί, μέχρι που καθάριζε και γινόταν σαν αγνό λάδι. Οι λεπτομέρειες της παρασκευής του γάρου μας είναι γνωστές, διότι περιγράφονται σε αρχαία κείμενα.....Οι βιοτεχνίες (που παρασκεύαζαν garum) βρίσκονταν στην ύπαιθρο και μακριά από τις κατοικημένες περιοχές, γιατί αφενός μεν χρειάζονταν μεγάλοι χώροι για την αποξήρανση των ψαριών, αφετέρου δε το στάδιο της ξήρανσης και σύνθλιψης συνοδευόταν από έντονη δυσοσμία, σε αντίθεση με το τελικό προϊόν, που ήταν εύοσμο και πολύ εύγευστο".
(Και η εικόνα προέρχεται από τη wikipedia. Όπως αναφέρεται: "Μωσαϊκό σε έπαυλη της Πομπηίας. Κάτοχός της ήταν ο φημισμένος παραγωγός γάρου Aulus Umbricius Scaurus. Ο εικονιζόμενος αμφορέας (urceus) περιείχε την καλύτερη μάρκα γάρου της εποχής. Φέρει την επιγραφή: G(ari) F(los) SCOM(bri) SCAURI".)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου