ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ


ΓΙΑΤΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ



ΜIA ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΣΤΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ, ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 18 Απριλίου 2025

Οι ψευδομάρτυρες και το πλήθος της Ιερουσαλήμ

 


Ένα ζήτημα που απασχολεί τις ημέρες του Πάθους είναι η αλλαγή της στάσης του λαού της Ιερουσαλήμ και από το ¨Ωσαννά" φωνάζουν, ενώπιον του Ρωμαίου Επιτρόπου "Σταύρωσον Αυτόν". Ο σπουδαίος καινοδιαθηκολόγος Gerd Theissen συνέδεσε αυτή τη στάση με την κατηγορία των ψευδομαρτύρων που κατηγορούσαν τον Ιησού ότι θα κατέστρεφε το Ναό και θα τον αναστήλωνε σε τρεις ημέρες. Φυσικά ο Κύριος εννοούσε την τριήμερη ταφή Του και την Ανάσταση. Όμως στην πόλη τον 1ο αι μΧ υπήρχε μία πολύ ισχυρή συνεχνία τεχνητών που απασχολούνταν με το Ναό και φοβήθηκαν ότι θα έχαναν τη δουιλειά τους και τα προνόμια που αυτή εξασφάλιζε, Και έτσι, παίρνοντας κυριολεκτικά την κατηγορία των ψευδομαρτύρων επιθυμούσαν τη Σταύρωση ξεσηκώνοντας το πλήθος!

Τρίτη 15 Απριλίου 2025

Μεγάλη Τρίτη: Η παραβολή των Δέκα Παρθενων

 


Στο Μτθ 25,1-13 ο  Ιησούς παίρνει αφορμή από τη γιορτή του γάμου και διηγείται την παραβολή των δέκα παρθένων. Δέκα κορίτσια, φίλες της νύφης και παράνυμφοι, κατά πάσα πιθανότητα, περιμένουν το γαμπρό, για να αρχίσει η γιορτή του γάμου. Πέντε από αυτές δεν έχουν φροντίσει να έχουν λάδι για τα λυχνάρια τους, ενώ οι υπόλοιπες έχουν. Επειδή αυτός αργεί να έλθει, νυστάζουν όλες και κοιμούνται. Τα μεσάνυχτα ο γαμπρός έρχεται απρόσμενα. Οι πέντε που δεν είχαν λάδι πήγαν να αγοράσουν. Ο γαμπρός όμως με αυτές που είχαν, μπαίνουν στη γιορτή του γάμου, κλείνει η πόρτα, και όταν έρχονται οι άλλες, είναι πολύ αργά γι’ αυτές. Δεν τους ανοίγουν και μένουν έξω από τη χαρά.

Ενώ η παραβολή μοιάζει να αφηγείται μία συνηθισμένη ιστορία, στην πραγματικότητα αυτό δε συμβαίνει. Πως είναι δυνατό ο γαμπρός να αργεί τόσο πολύ, ώστε αυτοί που τον περιμένουν να κουραστούν σε τέτοιο σημείο, ώστε να κοιμηθούν; Και τα κορίτσια που είχαν επιφορτιστεί να τον προϋπαντήσουν, προφανώς γνώριζαν τα καθήκοντά τους. Άρα ήξεραν ότι έπρεπε να έχουν λάδι για τα λυχνάρια τους, μιας και ο νυμφίος, όπως φαίνεται, θα ερχόταν οπωσδήποτε νύκτα. Όσον αφορά όμως το ζήτημα της προμήθειας του λαδιού μέσα στην νύχτα, αυτό δείχνει να μην αποτελεί πρόβλημα, μιας και ο γάμος, όπως υπονοείται από τον Ιησού, ήταν τόσο σπουδαίος, που τους κρατούσε όλους ξάγρυπνους.

Το ζήτημα βεβαίως έχει να κάνει με τη γενικότερη στρατηγική των παραβολών, και το στόχο που είχαν. Αυτός ήταν κυρίως η συγκέντρωση της προσοχής των αποδεκτών των παραβολών σε καίρια σημεία τους, που αφορούσαν την είσοδο στη Βασιλεία του Θεού. Επομένως η παραβολή δε μπορεί να ήταν μία συνηθισμένη ιστορία, αφού αναφέρεται σε μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα, από αυτές που υπάρχουν στο δικό μας κόσμο, τη Βασιλεία του Θεού.

Κάτω λοιπόν από αυτό το πρίσμα κατανοείται και η παραβολή των δέκα παρθένων. Ο Ιησούς δεν αφηγείται ένα επεισόδιο από κάποιον γάμο, που θα μπορούσε να εκληφθεί ως συνηθισμένο. Με αυτό τον τρόπο κεντρίζει όμως το ενδιαφέρον των ακροατών του και επικεντρώνει το ενδιαφέρον τους στα σημεία που πρέπει να προσέξουν.

Στη συγκεκριμένη παραβολή  ο Ιησούς καθορίζει στην αρχή το γεγονός στο οποίο αναφέρεται η παραβολή και στο τέλος της το σκοπό του. Ο Ματθαίος –στο ιδιαίτερο υλικό του οποίου ανήκει - χρησιμοποιώντας στην αρχή τη λέξη «τότε» συνδέει αυτά που θα πει στη συνέχεια με το προηγούμενο κεφάλαιο και τον εσχατολογικό λόγο του Ιησού. Άρα οι αναγνώστες του γνωρίζουν ότι η παραβολή έχει ειπωθεί για έναν συγκεκριμένο λόγο: Να μιλήσει για τον ερχομό της Βασιλείας του Θεού. Ενώ με την τελευταία πρόταση κατανοούν ποιο είναι το δικό τους καθήκον: Να αγρυπνούν, γιατί δε γνωρίζουν ούτε την ημέρα ούτε την ώρα που θα έρθει ο Υιός του Ανθρώπου.




Κυριακή 2 Μαρτίου 2025

"Εικονομαχία: Η τιμητική προσκύνηση των εικόνων υπό διωγμό: Σενάριο μαθήματος

  


ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

12. Εικονομαχία:

Η τιμητική προσκύνηση των εικόνων υπό διωγμό

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ

Νικόλαος Παύλου

ΤΑΞΗ

Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

1 ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΩΡΑ

ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ

 

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Η διδασκαλία της Ορθόδοξης πίστης γίνεται έργο τέχνης

 

 

Εμπλεκόμενες γνωστικές περιοχές και συμβατότητα με ΠΣ: 

Κοινωνικές επιστήμες (Ιστορία)

Ερμηνευτικές επιστήμες (Αρχαία Ελληνικά).

 

Το σενάριο προέρχεται (και) από το ΝΠΣ

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ (και πιθανές αντιλήψεις μαθητών/τριών για το προς μελέτη θέμα)

Η Εικονομαχία ήταν ένα σημαντικό πνευματικό κίνημα που συντάραξε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία τον 8ο και 9ο αι, Επίκεντρό της ήταν η προσκύνηση των εικόνων, στην ουσία όμως αφορούσε τη φυσιογνωμία του Βυζαντίου, αν δηλαδή θα είχε τα χαρακτηριστικά που ήθελαν ασιατικές ανεικονικές  αντιλήψεις ή θα ακολουθούσε την ελληνορωμαϊκή παράδοση. Η νίκη των Εικονόφιλων απέδειξε ότι ο βυζαντινός κόσμος είχε στέρεη βάση τις αρχές του Χριστιανισμού και του Ελληνισμού.

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

Οι μαθητές έχουν ήδη γνωρίσει τη δύναμη που έχει η εικόνα και την απεικόνιση του Θεού στη βιβλική παράδοση και στη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επομένως έχουν κατανοήσει την αξία της ως μέσου πίστης και γνώσης των αληθειών της πίστης

ΣΚΟΠΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ - ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σκοπός του σεναρίου είναι να γνωρίσουν οι μαθητές ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός που έχει θρησκευτική σημασία και βοήθησε στη δημιουργία της ταυτότητας του Ορθόδοξου Χριστιανού. Παράλληλα θα μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν την αξία της εικόνας ως μέσου κατανόησης της πίστης και των διδασκαλιών της Εκκλησίας.

 

Τα ΠΜΑ είναι:

 

Γνώσεις:

Γνωριμία με ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός του 8ου και 9ου  αι

Γνωριμία με τις ανεικονικές πρακτικές των Ισαύρων και με την τελική νίκη της Ορθοδοξίας.

Γνωριμία με τη διδασκαλία του Ιωάννη Δαμασκηνού, που αποτέλεσε βάση για τις αποφάσεις της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, και του Θεόδωρου Στουδίτη που ήταν  ο υπερασπιστής της Ορθοδοξίας στη Β΄ φάση της Εικονομαχίας.

Γνωριμία με τις λεπτομέρειες, ενός γεγονότος γνωστού στην ευρωπαϊκή παράδοση, του οποίου και γίνεται πολιτισμική χρήση, νομιμοποιώντας πρακτικές για τη σημασία των εικόνων.

 

Δεξιότητες :

Κατανόηση των λόγων για τους οποίους η Εικονομαχία ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός των βυζαντινών χρόνων

Προσωπική ερμηνεία της νίκης των εικονόφιλων και της αξίας που είχε για το δυτικό πολιτισμό.

Κατανόηση του τρόπου πρόσληψης του γεγονότος από το δυτικό άνθρωπο

 

Στάσεις/Αξίες

Κατανόηση  διαφορετικών πολιτισμικών παραδόσεων που επιχειρούσαν να αποτελέσουν τη βάση του βυζαντινού κόσμου.

Ερμηνεία και κατανόηση της ορθόδοξης θέσης για τις εικόνες.

Κατανόηση της αξίας των αποφάσεων της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου για το σύγχρονο άνθρωπο

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ, ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ  ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ

Η διδασκαλία θα οργανωθεί ομαδοσυνεργατικά, θα χρησιμοποιηθούν παράλληλα τεχνικές διαφοροποιημένης μάθησης λαμβάνοντας υπόψη  το συμπεριληπτικό μοντέλο διδασκαλίας.

Θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για μία «ιστορική», κατά βάση αφήγηση , που θα δοθεί με σύγχρονα μέσα διδασκαλίας και θα είναι ευχάριστη στους μαθητές της Β΄ Γυμνασίου, και από την οποία θα προκύψουν όμως σημαντικά θεολογικά μηνύματα.

Η υλικοτεχνική υποδομή θα περιλαμβάνει το διαδραστικό πίνακα της τάξης, πρόγραμμα δημιουργίας puzzle, εφαρμογές της ΤΝ από την οποία θα ζητηθούν ορισμοί και δημιουργία ασκήσεων εμπέδωσης των διδακτικών αγαθών.

 

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

 

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

0/Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ

1.Παρουσίαση της είδησης (https://www.photo.gr/newss/purpleport-ai-generators/ ) ότι «H εξάπλωση των “ρομπότ” παραγωγής εικόνων φέρνει αντιδράσεις. Η πρώτη απαγόρευση εικόνων που έχουν δημιουργηθεί με Artificial Intelligence».

Ή

Ζητείται από την εφαρμογή ΤΝ Gemini να δημιουργήσει εικόνα με θέμα «Απαγορεύονται οι εικόνες»

 

2. Δημιουργία διαδραστικού  puzzle (με τις λέξεις -κλειδιά του μαθήματος ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΟΙ, ΕΙΚΟΝΟΦΙΛΟΙ, Ζ΄ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ) στη σελίδα

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=29dd19cb6ac3

 

 

 

Ζητάει από τους μαθητές να γράψουν μία πρόταση για την είδηση ή την εικόνα που παρουσιάστηκε   και να δημιουργήσουν το puzzle, ώστε να ανακαλύψουν τις λέξεις- κλειδιά. Κάνει έτσι σύντομη εισαγωγή στην  Εικονομαχία και στο επίκεντρο της διαμάχης που ήταν η προσκύνηση των εικόνων

Έχουν ήδη χωριστεί σε μικρές ομάδες δύο ατόμων, ανά θρανίο. Κάθε ομάδα γράφει την πρόταση, στην οποία παίρνουν θέση για την απαγόρευση εικόνων, και ο πρόεδρος τη διαβάζει σε ολομέλεια, ενώ όλη η τάξη συμμετέχει στη δημιουργία του puzzle.

ΝΟΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝΤΑΣ

Ένα σύγχρονο μέσον για μία θεολογική διαλεκτική

Ζητείται η βοήθεια της ΤΝ (https://gemini.google.com/app/f9b4331dd0dbec09?hl=el )στην οποία απευθύνεται το ερώτημα «Θέλω να μου κάνεις περίληψη τι ήταν η Εικονομαχία, στην οποία να περιλαμβάνονται ορισμός, οι πρωταγωνιστές και τα γεγονότα».

Η απάντηση ήταν

«Η Εικονομαχία ήταν μια περίοδος θρησκευτικής και πολιτικής αναταραχής στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, που διήρκεσε από τον 8ο έως τον 9ο αιώνα.

Ορισμός

Η Εικονομαχία ήταν μια διαμάχη σχετικά με τη χρήση και τη λατρεία των θρησκευτικών εικόνων, όπως οι εικόνες του Χριστού και των αγίων. Οι Εικονομάχοι, υποστηρικτές της απομάκρυνσης των εικόνων, πίστευαν ότι η λατρεία τους ήταν ειδωλολατρία. Οι Εικονόφιλοι, αντίθετα, υποστήριζαν τη χρήση και τη λατρεία των εικόνων, θεωρώντας τις ως αναπόσπαστο μέρος της χριστιανικής πίστης και παράδοσης.

Πρωταγωνιστές

Εικονομάχοι: Αυτοκράτορες Λέων Γ΄ και Κωνσταντίνος Ε΄, οι οποίοι υποστήριζαν την απομάκρυνση των εικόνων.

Εικονόφιλοι: Η αυτοκράτειρα Ειρήνη, ο Πατριάρχης Γερμανός και ο Ιωάννης ο Δαμασκηνός, οι οποίοι υπερασπίζονταν τη λατρεία των εικόνων.

Γεγονότα

8ος αιώνας: Ο αυτοκράτορας Λέων Γ΄ ξεκίνησε την Εικονομαχία, διατάσσοντας την καταστροφή των εικόνων. Ο γιος του, Κωνσταντίνος Ε΄, συνέχισε την πολιτική του πατέρα του με μεγαλύτερη ένταση.

787 μ.Χ: Η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια αποκατέστησε τη λατρεία των εικόνων, αλλά η διαμάχη συνεχίστηκε.

9ος αιώνας: Η Εικονομαχία αναζωπυρώθηκε, αλλά τελικά η λατρεία των εικόνων αποκαταστάθηκε οριστικά το 843 μ.Χ. από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα.

Συνέπειες

Η Εικονομαχία είχε σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνέπειες. Επέφερε διχασμό στην αυτοκρατορία, αποδυνάμωσε την αυτοκρατορική εξουσία και οδήγησε σε διώξεις και εξορίες. Επιπλέον, προκάλεσε την καταστροφή πολλών έργων τέχνης και συνέβαλε στην απομάκρυνση της Ανατολικής από τη Δυτική Εκκλησία».

Ταυτόχρονα μοιράζεται  στις ομάδες ο χάρτης  ιδεών με τις φάσεις της Εικονομαχίας.

 

Εξηγεί την απάντηση της ΤΝ για την Εικονομαχία  και δίνει διευκρινίσεις και  πληροφορίες που δεν περιέχονται σε αυτήν. Λέει στους μαθητές να προσέξουν το χάρτη ιδεών.

 

 

 

 

Οι μαθητές συζητούν στις ομάδες για την απάντηση της ΤΝ και τις διευκρινίσεις. Μελετούν το χάρτη ιδεών.  Ένα μέλος κάθε ομάδας ανακοινώνει στην ολομέλεια τις σκέψεις που ακούστηκαν.

ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ

Επιχειρήματα

Χρησιμοποιείται η δραστηριότητα του Φωτόδεντρου «Εικονομαχία - Τα επιχειρήματα εικονομάχων και εικονολατρών» (https://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/8351 )

 

Ο/Η εκπαιδευτικός αναρτάει σελίδα Α3 στην οποία εικονίζονται εικονομάχος και εικονόφιλος. Μοιράζει στην τάξη αυτοκόλλητα χαρτάκια. Παρουσιάζει τα επιχειρήματα των δύο πλευρών, όπως φαίνονται στο Φωτόδεντρο.

 

 

Κάθε ομάδα χρησιμοποιώντας δύο χαρτάκια γράφει τα επιχειρήματα εικονομάχων και εικονόφιλων. Στη συνέχεια το ένα μέλος της τα επικολλάει στην αντίστοιχη μορφή. Σχετική συζήτηση σε ολομέλεια.

ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΣ

Δημιουργία εφημερίδας τοίχου

Οι μαθητές, έχοντας ρόλο δημοσιογράφου,  δημιουργούν εφημερίδα τοίχου με θέμα την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο. Η είδηση, για την οποία θα κάνουν ρεπορτάζ βρίσκεται στο διαδίκτυο στην τοποθεσία «θεολόγοι του μαυροπίνακα»

Ο/Η εκπαιδευτικός ζητάει να γίνει ολομέλεια και αναθέτει στους μαθητές να έχουν ρόλο δημοσιογράφου, να μελετήσουν την είδηση και να δημιουργήσουν ρεπορτάζ στο οποίο να γίνεται λόγος για τους πρωταγωνιστές και τις αποφάσεις της Ζ΄ Οικ. Συνόδου.

Δημιουργούν εφημερίδα τοίχου, στην οποία αναφέρονται οι πρωταγωνιστές της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου και οι αποφάσεις που πήρε.

 

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025

Η Ζ' Οικουμενική Σύνοδος (787) και η αναστήλωση των ιερών Εικόνων


 Η Ζ΄ Σύνοδος συγκλήθηκε από τις 24 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 13 Οκτωβρίου του 787 στη Νίκαια της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΣΤ΄ και τη μητέρα του Αυτοκράτειρα Ειρήνη την Αθηναία. Αποφάσισε την αναστήλωση των εικόνων. Εκεί διευκρινίστηκε ότι η τιμή προς τις εικόνες αναφέρεται στο πρόσωπο που αυτές απεικονίζουν και όχι στο υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένες. Οι αποφάσεις της Συνόδου στηρίχτηκαν κυρίως στα έργα του Αγίου Ιωάννη Δαμασκηνού στα οποία υπερασπίζονταν τις εικόνες. Άλλος μεγάλος πατέρας, υπερασπιστής των εικόνων, στη Β΄ φάση της Εικονομαχίας, ήταν ο Θεόδωρος Στουδίτης.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025

Η διεύθυνση του eclass με το μάθημα για τους Τρεις Ιεράρχες

 

Η διεύθυνση του eclass με το μάθημα για τους

Τρεις Ιεράρχες είναι 

βρίσκεται στο eclass Της ΔΔΕ Λάρισας

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025