ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΠΙΝΑΚΑ


ΓΙΑΤΙ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ



Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Μία πρόταση για διαγώνισμα


Επειδή είναι καιρός διαγωνισμάτων, ακολουθεί μία σχετική πρόταση για τη Β΄ Γυμνασίου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α΄ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:
ΤΑΞΗ: Β...

1.Τι είναι τα Απόκρυφα βιβλία της Καινής Διαθήκης (να δώσετε τις σκέψεις σας σε 6 το πολύ σειρές:
…………………………………………………………………………………………………………………………………………..
………………………………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………………………………
……………………………………………………………………………………………………………………………………………..
……………………………………………………………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………………………………………………………….



2.Να γράψετε δίπλα στις προτάσεις ανάλογα ΣΩΣΤΟ ή ΛΑΘΟΣ

Ø  Ο Θεός έστειλε στην Παναγία τον άγγελο Μιχαήλ

Ø  Η πόλη που έμενε η Μαριάμ, κατά τον Ευαγγελισμό,  ήταν η Βηθλεέμ

Ø  Ο Ιωσήφ ήταν αρραβωνιαστικός της Μαρίας

Ø  Η Μαριάμ πρέπει να ήταν 12-13 ετών όταν έγινε ο Ευαγγελισμός


3.Να διηγηθείτε με συντομία το γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την αντίδραση του Ιωσήφ, όταν έμαθε για την εγκυμοσύνη της μνηστής του

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Διεθνές Επιστημονικό Forum Νέων

Tο Υπουργείο Επιστημών και Εκπαίδευσης της Ρωσίας διοργανώνει, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Bauman της Μόσχας, ένα Διεθνές Επιστημονικό Forum για νέους ηλικίας 16-25 ετών στη Μόσχα από 25 έως 29 Οκτωβρίου 2010.
Oι διοργανωτές καλούν τους ενδιαφερόμενους να διαγωνισθούν με υποβολή έρευνας ή μηχανολογικού σχεδίου σε ένα από τα παρακάτω θεματικά πεδία:
1.       Τεχνολογίες πληροφοριών και τηλεπικοινωνίας
2.       Διαστημική Μηχανική και τεχνολογία αεροπλοΐας
3.       Νέες ύλες και τεχνολογία χημείας
4.       Νέες τεχνολογίες μεταφορών και στρατιωτικός μηχανολογικός εξοπλισμός
5.       Τεχνολογία βιομηχανιών
6.       Οικολογία και ορθολογική χρήση φυσικών πόρων
7.       Τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας
8.       Ιατρική μηχανική
9.       Θεωρητική και Εργαστηριακή Φυσική
10.    Νανοτεχνολογία και νανοϋλικά.
Στους συμμετέχοντες προσφέρεται δωρεάν διαμονή και διατροφή. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής συμμετοχής είναι η 10η  Οκτωβρίου 2010.
Στους νικητές θα απονεμηθούν ειδικά έπαθλα και διπλώματα από την ακαδημαϊκή επιτροπή του Πολυτεχνείο Bauman της Μόσχας. 
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό μπορείτε να αναζητήσετε στη παρακάτω ιστοσελίδα: http://www.bmstu.ru/mstu/urgent/forum-olimpic-eng/ .

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Διαγωνισμός έκθεσης για το πρόγραμμα EUROSCOLA

        Στο πλαίσιο του προγράμματος EUROSCOLA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πραγματοποιηθεί την 17η Δεκεμβρίου 2010 στο Στρασβούργο Ημερίδα όπου θα συζητηθούν επίκαιρα ευρωπαϊκά θέματα. Στην  Ημερίδα αυτή  θα  συμμετάσχουν μαθητές  της Β’ και της Γ΄ Λυκείου από τις χώρες –μέλη της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης.


Για την επιλογή των μαθητών θα διεξαχθεί διαγωνισμός έκθεσης της Β’ και Γ’ τάξης όλων  των Γενικών  και  Επαγγελματικών Λυκείων  του  νομού, με θέμα :
«Η συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη μείωση του Δημοκρατικού Ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
 Στην επιλογή των μαθητών εκτός από το βαθμό της εργασίας-έκθεσης θα ληφθούν υπόψη τα εξής κριτήρια:
α)πολύ καλή γνώση της Αγγλικής ή Γαλλικής γλώσσας, που να αποδεικνύεται με πτυχίο. Θα προτιμηθούν οι έχοντες πτυχίο υψηλότερης βαθμίδας.
β)Καλή γενική επίδοση στα μαθήματα του σχολείου.
Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στην έκθεση και τα άλλα κριτήρια συνεκτιμούνται βάσει  μοριοδότησης (έκθεση 60%,ξένη γλώσσα20%, επίδοση 20%)
Ειδικότερα για τους μαθητές των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, η ηλικία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 21ο έτος.
Οι αλλοδαποί επιλεγέντες μαθητές που προέρχονται από χώρες εκτός της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για να ταξιδέψουν.
Η επιδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέρχεται σε  471 ΕΥΡΩ για κάθε άτομο.
       Οι συνοδοί καθηγητές θα πρέπει επίσης να έχουν πολύ καλή γνώση της Αγγλικής  ή Γαλλικής γλώσσας, που να αποδεικνύεται με πτυχίο, προκειμένου να διευκολύνουν το έργο της διερμηνείας. Θα προτιμηθούν οι έχοντες πτυχίο υψηλότερης βαθμίδας.
Οι συνοδοί καθώς και οι μαθητές που θα επιλεγούν δεν πρέπει να έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα  EUROSCOLA  κατά το παρελθόν.
‘Οσον αφορά  τα  οργανωτικά θέματα του ταξιδιού, την ευθύνη θα αναλάβουν οι συνοδοί καθηγητές οι οποίοι θα  εισπράξουν  την επιταγή με τη συνολική χρηματική  αποζημίωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
       Παρακαλούνται οι διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν τους μαθητές και να αποστείλουν εντός 10(δέκα) ημερών στα γραφεία που ανήκουν, κατάσταση, στην οποία θα αναγράφονται τα ονόματα  των  μαθητών του σχολείου σας που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, το πτυχίο Αγγλικής ή Γαλλικής Γλώσσας που κατέχουν, ο βαθμός επίδοσής τους κατά το προηγούμενο σχολικό έτος και η ημερομηνία γέννησής τους.

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Μορφές του πρώιμου χριστιανισμού


Στη συνέχεια δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από μεταπτυχιακή μας εργασία. Αφορά μία σημαντική μορφή του πρώιμου Χριστιανισμού (και προς επίδοξους αντιγραφείς, που δεν αναφέρουν πηγές: όλα τα δικαιώματα είναι δεσμευμένα, ας μην μπουν λοιπόν στον κόπο να το αντιγράψουν, παρουσιάζοντάς το ως δικό τους)






Μελίτων Σάρδεων


Ο Μελίτων Σάρδεων χαρακτηρίστηκε ως προφήτης από τον Ιερώνυμο[1]. Η δράση του τοποθετείται ανάμεσα στο 160-180 και ήταν επίσκοπος των Σάρδεων της Μ. Ασίας και συγγραφέας[2].
Οι λιγοστές πληροφορίες γι’ αυτόν προέρχονται από την «Εκκλησιαστική Ιστορία» του Ευσέβιου[3] και θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν τον προφητικό τίτλο. Όπως τονίζεται, ήταν διαπρεπής επίσκοπος της παροικίας των Σάρδεων και έστειλε Απολογία υπέρ των χριστιανών στον αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο(161-180), την ίδια εποχή που έκανε το ίδιο και ο Απολινάριος Ιεραπόλεως.
Αυτό αποδεικνύει το κύρος που είχε ο Μελίτωνας στους χριστιανικούς κύκλους. Τα μέλη των κοινοτήτων της Μ. Ασίας τον θεωρούσαν σημαντική προσωπικότητα, που θα μπορούσε να αναδείξει την αξία της διδασκαλίας στην οποία πίστευαν. Βέβαια είναι ζήτημα, αν ο αυτοκράτορας έλαβε γνώση του έργου του. Το πιο πιθανό είναι να μην   έφτασε ποτέ στα χέρια του, και να μην  έμαθε τίποτα γι’ αυτό. Η ενέργεια όμως του Μελίτωνα εκτιμήθηκε από τους πιστούς, που τη θεώρησαν σημαντική και τον ίδιο διαπρεπή.
Τα πολλά έργα που έγραψε, δείχνουν ότι ήταν πολύ εργατικός και τον ενδιέφερε να ασχοληθεί και να προτείνει λύσεις για τα προβλήματα, που αντιμετώπιζαν οι χριστιανικές κοινότητες. Έτσι, στο έργο του «Περί Πάσχα» που σώθηκε ολόκληρο, αναλύει την έννοια του χριστιανικού Πάσχα σε σχέση με το ιουδαϊκό. Ο ίδιος ήταν «τεσσαρεσκαιδεκατίτης»[4], γιόρταζε δηλ. το Πάσχα στις 14 του μήνα Νισάν, που ήταν η ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα το πάθος του Χριστού. Έγραψε ακόμη και έργο για την προφητεία, που ονομάζεται, κατά τον Ευσέβιο, «Λόγος περί προφητείας»[5]. Δε διευκρινίζεται όμως αν είναι θεωρητικό πόνημα του Μελίτωνα για την προφητεία, ή αν περιέχει προφητείες του, τις οποίες χρησιμοποιούσε για την οικοδομή του μελών της κοινότητάς του.
Στην επιστολή που στέλνει ο Πολυκράτης στο Βίκτορα Ρώμης[6], τονίζεται ότι ο Μελίτων ήταν ευνούχος. Αυτό φαίνεται να είναι ένα χαρακτηριστικό του γνώρισμα. Δεν αποσαφηνίζεται όμως αν είχε ευνουχιστεί προτού βαπτιστεί χριστιανός, ή το έπραξε, αφού πλέον είχε λάβει τη χριστιανική ιδιότητα, κάτι που έκανε αργότερα και ο Ωριγένης, ο οποίος ευνουχίστηκε μέσα στο μεγάλο ενθουσιασμό του, ακολουθώντας  κατά γράμμα το χωρίο Ματθ. 19,12 («e„sˆn g¦r eÙnoàcoi o†tinej ™k koil…aj mhtrÕj ™genn»qhsan oÛtwj, kaˆ e„sˆn eÙnoàcoi o†tinej eÙnouc…sqhsan ØpÕ tîn ¢nqrèpwn, kaˆ e„sˆn eÙnoàcoi otinej eÙnoÚcisan ˜autoÝj di¦ t¾n basilean tîn oÙranîn. Ð dun£menoj cwre‹n cwre…tw»)[7]. Πάντως η συνέχεια της επιστολής του Πολυκράτη («tÕn ™n ¡g…J pneÚmati p£nta politeus£menon»[8]), μάλλον δείχνουν ότι ο Μελίτωνας ευνουχίστηκε, αφού ήταν ήδη χριστιανός, ακολουθώντας και αυτός κατά γράμμα τον ευαγγελικό λόγο.
Η απόλυτη προσήλωση λοιπόν του Μελίτωνα στο Άγιο Πνεύμα, φαίνεται να είναι βασικό στοιχείο της προσωπικότητάς του. Κατά πάσα πιθανότητα εδώ στηρίζονταν και η προφητική του ιδιότητα, που του απέδωσε ο Ιερώνυμος. Αφού ο Μελίτωνας ζούσε, έχοντας ως γνώμονα τις διδαχές του Αγίου Πνεύματος, οι υπόλοιποι χριστιανοί της Μ. Ασίας, που το γνώριζαν αυτό, πίστευαν ότι οι λόγοι του προέρχονται από το Άγιο Πνεύμα. Ο Μελίτωνας λοιπόν θεωρούνταν προφήτης, που μιλούσε εξ’ ονόματος του Πνεύματος και φρόντιζε για την οικοδομή των πιστών των Σάρδεων, αλλά και των υπόλοιπων χριστιανών της περιοχής, που γνώριζαν τη ζωή του. Όλοι λοιπόν ήξεραν την πεποίθησή του, που μαρτυρεί ο Πολυκράτης στην επιστολή του, ότι θα ανασταίνονταν μετά τη δευτέρα παρουσία..
Ο Μελίτων ήταν λοιπόν από τους πλέον επιφανείς χριστιανούς της Μ. Ασίας. Το κύρος του οφείλονταν και στον τρόπο ζωής του και στην προφητική του ιδιότητα. Φυσικά ήταν άνθρωπος αρκετά μορφωμένος αφού στέλνει «Απολογία» στον αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο, στην οποία προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία και στο χριστιανισμό, γνωρίζοντας ότι μόνο έτσι θα μπορούσε να επιβιώσει η καινούρια θρησκεία. Ταυτόχρονα γνωρίζει την αρχαία παράδοση του χριστιανισμού και παραμένει, όπως και άλλοι επίσκοποι της Μ. Ασίας, προσκολλημένος σε αυτή, όπως φαίνεται από τη θέση του για τον εορτασμό του Πάσχα. Τέλος, φροντίζει να ακολουθεί σε όλα τη χριστιανική διδασκαλία και έτσι ευνουχίζεται, για να μην πέσει στον πειρασμό. Είναι λοιπόν μία πολυσύνθετη προσωπικότητα, με μεγάλο κύρος στην περιοχή του, που πηγάζει από τη θέση του και τον τρόπο ζωής του.






[1] De viris illustribus 24
[2] Βλ. Παπαδόπουλος Στ., Πατρολογία Α΄, σ. 258. Ο D. Aune (Prophecy in early Christianity and the ancient Mediterranean world. Michigan 1983,  σ. 196) πιστεύει ότι πέθανε περίπου το 190
[3] 4, 26,1-14 ∙ 5, 24,5
[4] Για το πρόβλημα του εορτασμού του Πάσχα και τους επισκόπους της Μ. Ασίας που ακολουθούσαν την παράδοση των «τεσσαρεσκαιδεκατιτών», κάνει λόγο ο Ευσέβιος, που αναφέρει και την επιστολή του επισκόπου Πολυκράτη στον Βίκτορα Ρώμης, που αναφέρεται στο θέμα (Ευσέβιος, Εκκλησιαστική Ιστορία 5, 23-25.
[5] Ευσέβιος Εκκλησιαστική Ιστορία  Δ΄ 26, 2
[6] Η επιστολή περιέχεται στην Εκκλησιαστική Ιστορία του Ευσέβιου 5, 24, 2-7.
[7] Για το επεισόδιο του Ωριγένη βλ. Παπαδόπουλος Στ., Πατρολογία…... σ. 405
[8] Ευσέβιος, Εκκλησιαστική Ιστορία 5,24,5

Νικόλαος Παύλου 

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Αγία Γραφή και Αρχαιολογία

Hazor aerial from southeast




Ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο οργανώνει η 
Biblical Archaeology Society (BAR) με θέμα τις σχέσεις Αγίας Γραφής - Αρχαιολογίας. Αν και είναι γνωστό πως η Βίβλος, είναι φιλολογικό έργο  που θέλει να περιγράψει τη συνάντηση του Θεού με την ανθρώπινη ιστορία, η αρχαιολογία μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για το πολιτιστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο έγιναν οι καταγραφές. Για να βρεθείτε στη σελίδα αναγγελίας του συνεδρίου πατήστε εδώ (στη φωτό φαίνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Hazor . Για την ανασκαφή σε αυτή βλ. και www.bibleplaces.com/hazor.htm ).

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Γκιώνα Αλπικό Φθινόπωρο

Επειδή κάποια βουνά τα αγαπάμε ιδιαίτερα! Διαβάστε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Σπάνια βιβλία ελεύθερα σε όλους

Αντιγράφουμε από το δελτίο της Εκκλησίας της Ελλάδος "Πρόναος":

Τα βιβλία του Κωνσταντίνου Σπ. Στάικου ελεύθερα στο κοινό μέσα από το Ίδρυμα Ωνάση

«Η Συλλογή του Κ. Σπ. Στάικου» που εφεξής θα αποκαλείται «Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» αποτελεί μαρτυρία των πνευματικών δραστηριοτήτων των Ελλήνων της διασποράς, τόσο των κοσμικών όσο και των παραγόντων της εκκλησίας, από την πρώιμη Αναγέννηση ως τον ύστερο Νεοελληνικό Διαφωτισμό (αρχές 15ου-αρχές 19ου αιώνα).

Μέσω της πολύτιμης αυτής συλλογής σκιαγραφείται η έντονη εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων, στη Δύση και στην Ανατολή και σε πνευματικά κέντρα όπως η Βενετία, η Ρώμη, η Βιέννη, το Ιάσιο και το Βουκουρέστι, η Κωνσταντινούπολη, η Μόσχα και η Βούδα κ.α. Αναδεικνύεται επίσης και η συμμετοχή των Ελλήνων σε πολιτικά και άλλα ζητήματα της εποχής, καθώς ορισμένοι από αυτούς διατέλεσαν σύμβουλοι σε ηγεμονικές και αυτοκρατορικές αυλές, όπως ο Ευγένιος Βούλγαρης.

Η «Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», θα στεγάζεται στο κτίριο του Ιδρύματος Ωνάση, στον αριθμό 56 της λεωφόρου Αμαλίας και θα είναι προσβάσιμη σε μελετητές. Η συλλογή θα προβάλλεται στον διαδυκτιακό τόπο του Ιδρύματος και θα εμπλουτίζεται με νέα αποκτήματα. Η συλλογή περιλαμβάνει περισσότερους από 1.400 τίτλους, τα αντίτυπα των οποίων εκτείνονται σε 2.000 περίπου τόμους, και μπορεί να χωριστεί σε πέντε βασικές ενότητες:

Αναγέννηση-Ουμανισμός: έργα Αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, ουμανιστικά έργα, γραμματικές, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, φιλοσοφικές πραγματείες και φιλολογικά δοκίμια. -Νεοελληνική Γραμματεία: λογοτεχνικά έργα, ποιητικά και λαϊκά αναγνώσματα, ιστορικά συγγράμματα, γραμματικές για εκπαιδευτικούς σκοπούς, φιλολογικά δοκίμια, γραμματικές-λεξικά και σχολικά εγχειρίδια κάθε είδους.

Λειτουργικά βιβλία: Ευαγγέλια, Μηναία, Ψαλτήρια, Ωρολόγια, Πεντηκοστάρια, Ευχολόγια και άλλα.

Θεολογικά Συγγράμματα: έργα των Ελλήνων Πατέρων της Εκκλησίας, πραγματείες γύρω από το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών, κείμενα για την ιστορία της Ορθοδοξίας, μακροσκελείς μελέτες αναφορικά με το Ορθόδοξο Δόγμα και το Πρωτείο του Πάπα και άλλα.

Νεοελληνικός Διαφωτισμός: πρωτότυπα έργα που γράφτηκαν για την πνευματική ανύψωση του Γένους, ελληνικές μεταφράσεις έργων της παγκόσμιας πεζογραφίας και ποίησης και δείγματα της φιλολογικής και γλωσσικής διαμάχης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και των ιδεών που προέκυψαν από τη Γαλλική Επανάσταση.

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Σπάνια βιβλία θα είναι πλέον προσβάσιµα όχι µόνο από τους ερευνητές

Μία σημαντική είδηση για όλους τους ενδιαφερόμενους για την Ιστορία. Διαβάστε στα ΝΕΑ

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Η επίδραση της Ανατολής στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό

Ένα σπουδαίο βιβλίο του μεγάλου γερμανού θρησκειολόγου Walter Burkert. Ο τίτλος του είναι "Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός. Η επίδραση της Ανατολής" (μετάφραση Αμαλία Λογιάκη, Αθήνα 2003). Αναφέρεται στις πολιτιστικές επιδράσεις στο χώρο της Εγγύς Ανατολής. Αναζητήστε το για να το διαβάσετε!

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

12o Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Βιβλικών Σπουδών - Πορίσματα

Τα πορίσματα από το 12o Συνέδριο της  Ελληνικής Εταιρείας Βιβλικών Σπουδών που είχε ως θέμα  «Ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής Ιωάννης: θέματα εισαγωγικά, φιλολογικά, ερμηνευτικά και θεολογικά του ευαγγελίου του» ανάρτησε στο ιστολόγιό της η κ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη. Πρόκειται για ενδιαφέρουσες εισηγήσεις που ασχολούνται με ζητήματα που προκύπτουν από την ανάγνωση του 4ου Ευαγγελίου. (Να θυμίσουμε εδώ πως σε δύο τόμους ο αείμνηστος δάσκαλός μας Σάββας Αγουρίδης είχε ασχοληθεί με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ενώ είναι γνωστές και παλαιότερες μελέτες του για το θέμα). Για να βρεθείτε στη σχετική περιοχή του ιστότοπου πατήστε εδώ

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

"Καταστροφή είναι να αποκοπούμε από τη φύση"

Διαβάστε  στο ΒΗΜΑ, γιατί ενδιαφέρει και θεολόγους, τη συνέντευξη του γάλλου αστροφυσικού Κριστόφ Γκαλφάρ. 

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Πίσω έχει η απογραφή την… ουρά!

Άρθρο του Χρήστου Κάτσικα στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ  που μας προβλημάτισε. Διαβάστε το πατώντας εδώ

Ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο

Πολύ ενδιαφέρον το σχόλιο του συναδέλφου Άρη Κούρτη για την υποχρεωτικότητα ή μη των Θρησκευτικών στην σχετική ανάρτηση . Αναζητήστε το πατώντας 


 http://theologoi-school.blogspot.com/2010/09/blog-post_16.html#comments

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

"Βραδιές Θεολογίας"

Ετοιμάζεται κάτι, πιστεύουμε, πολύ ενδιαφέρον για τους θεολόγους της Λάρισας, και όχι μόνο. Μείνετε συνδεδεμένοι για περισσότερες πληροφορίες σε λίγο καιρό

Ανδρεόπουλος - Παύλου στη χώρα του Linux

Επειδή οι θεολόγοι είναι πάντα στην πρωτοπορία, δύο από αυτούς βρέθηκαν στη χώρα του Linux. Συγκεκριμένα ενημερώθηκαν για το σχετικό ελεύθερο  λογισμικό (το οποίο και θα χρησιμοποιούν, γιατί είναι πολύ αξιόλογο) από την ομάδα φοιτητών του ΤΕΙ Λάρισας, και για του λόγου το αληθές παρατίθενται και οι σχετικές φωτό

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

Στο πλαίσιο του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο καλεί με Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικούς, σχολικούς συμβούλους, στελέχη της διοίκησης) όλων των βαθμίδων είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες να αποστείλουν μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2010 Σχέδια Καλών Διδακτικών Πρακτικών, τα οποία ενδεχομένως χρησιμοποίησαν ή χρησιμοποιούν στη σχολική μονάδα όπου εργάζονται (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΤΕΕ κτλ.).
Τα Σχέδια Καλών Διδακτικών Πρακτικών που θα επιλεγούν θα αποτελέσουν μέρος του επιμορφωτικού υλικού του Μείζονος Προγράμματος Επιμόρφωσης.
Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο www.epimorfosi.edu.gr

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Τα καθήκοντα των Διευθυντών σχολείων

Οι Διευθυντές σχολείων είναι οι άνθρωποι για όλες τις δουλειές! Τη μία στιγμή μπορεί να ασχολούνται με το πρόγραμμα, την άλλη να αλλάζουν κλειδαριές και στη συνέχεια να τηλεφωνούν σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους,  να έχουν την παιδαγωγική καθοδήγηση, να συμβουλεύουν, να υπογράφουν έγγραφα, να διαχειρίζονται τη σχολική επιτροπή, να δέχονται παράπονα γονέων για συμπεριφορά καθηγητών, να ενημερώνουν το e school, το survey κοκ. Με άλλα λόγια θεωρούνται υπεράνθρωποι! . Φορτώνονται λοιπόν με ένα τεράστιο όγκο ευθυνών που δεν τις έχει κανένας άλλος στη σχολική κοινότητα. Πόσο όμως εκτιμάται το έργο τους; Ένα ερώτημα,νομίζουμε, που πρέπει να προβληματίσει τους πάντες.

Το μάθημα των Θρησκευτικών στο Νέο Λύκειο

Νομίζουμε πως τώρα είναι η μεγάλη πρόκληση για το μάθημα των Θρησκευτικών. Αν ενταχθεί στα λεγόμενα μαθήματα επιλογής, τότε θα πρέπει να πείσει για την προσφορά που έχει στον νέο άνθρωπο, ώστε αυτός να το θεωρεί απαραίτητο για τη μόρφωσή του και να το επιλέγει. Εδώ λοιπόν είναι ο στίβος που θα αναδεικνύει αξίες και ικανότητες! 

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ανοίγει και πάλι η βιβλιοθήκη του Βατικανού

Η βιβλιοθήκη του Βατικανού, ένας χώρος που περιέχει ένα σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής πνευματικής κληρονομιάς ανοίγει και πάλι τις πύλες της. Διαβάστε και δείτε σχετικά βίντεο πατώντας εδώ

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

"Αλλαγές στο Λύκειο"

 Τέσσερα υποχρεωτικά μαθήματα με διπλάσιες ώρες διδασκαλίας – λίγα μαθήματα επιλογής – εσωτερικές εξετάσεις στο σχολείο. Διαβάστε στο alfavita. (Τα Θρησκευτικά που θα ανήκουν;)

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

"Οδοιπορικό στις χώρες της Βίβλου"

Οδοιπορικό στις χώρες της ΒίβλουΟ γνωστός Γάλλος διανοούμενος Ρεζίς Ντεμπρέ σε αυτό το βιβλίο του κάνει ένα σύγχρονο οδοιπορικό σε περιοχές  που έχουν συνδεθεί με τις βιβλικές καταγραφές. Διαβάστε στοιχεία για το βιβλίο πατώντας εδώ 

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

"Γράμματα από το βασίλειο των Χετταίων"

Το βασίλειο των Χετταίων ανήκει στο πολιτιστικό περιβάλλον της Παλαιάς Διαθήκης. Το βιβλίο Letters from the Hittite Kingdom του γνωστού ερευνητή της Χεττιτικής αυτοκρατορίας Harry A. Hoffner, Jr.,  παρουσιάζει, όπως τονίζεται στο οπισθόφυλλο του έργου, επιστολές που περιέχουν αλληλογραφία μεταξύ των Χετταίων βασιλιάδων και των ηγεμόνων των άλλων μεγάλων δυνάμεων της εποχής, μεταξύ των αυτοκρατόρων  και των ανθρώπων τους στις επαρχίες, και μεταξύ των τελευταίων. Σε αυτές αποκαλύπτονται  πλούσια στοιχεία της επαρχιακής διοίκησης, σχέσεις και  καθήκοντα των υπαλλήλων, και στιγμιότυπα της ιδιωτικής ζωής τους. Πρόκειται για ένα έργο που βοηθάει να κατανοήσουμε νοοτροπίες και αντιλήψεις της βιβλικής Μέσης Ανατολής. Διαβάστε βιβλιοκρισία πατώντας εδώ

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης - Η "νόσος" των εκπαιδευτικών

Το λειτούργημα του δάσκαλου είναι πολύ βαρύ. Κάποιοι έχοντας στο νου τους τις διακοπές -που γίνονται για τους μαθητές, και όχι για τους εκπαιδευτικούς- και τα ξέγνοιαστα μαθητικά χρόνια τους πιστεύουν πως είναι "εύκολη δουλειά". Δεν είναι όμως έτσι. Αν γίνεται σύγκριση θα λέγαμε πως μοιάζει με τον ηθοποιό. Αυτός για να παρουσιάσει την παράστασή του στο σανίδι, θα πρέπει να προετοιμαστεί ώρες και να παίζει πάντα το ρόλο του άσχετα αν είναι υγιής, άρρωστος, αν έχει οικογενειακά, προσωπικά κοκ προβλήματα. Το ίδιο και ο δάσκαλος. Πάντα πρέπει να είναι στην έδρα του, ατσαλάκωτος και έτοιμος να δώσει τις γνώσεις και να διαπλάσει προσωπικότητες. Ειδικά αν είναι και στέλεχος της εκπαίδευσης οι ευθύνες πολλαπλασιάζονται. Αν αναλογιστεί κάποιος και τις πενιχρές αποδοχές των εκπαιδευτικών τότε γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί το άγχος τους διακατέχει. (Διαβάστε και τα σχετικά που γράφονται στο ALFAVITA)

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Τριτοκοσμική η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας Υποχώρησε στην 83η θέση μεταξύ 139 χωρών, από την 71η πέρυσι, κάτω από το Καζαχστάν και τη Ρουάντα – Τελευταία στην Ευρώπη

Το διαβάσαμε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και στενοχωρηθήκαμε πολύ (γιατί οι θεολόγοι έχουν άμεση σχέση με την πραγματικότητα που ζούμε, και συμμετέχουν στα θέματα της καθημερινότητας. Μην κάνουμε λοιπόν σαν τον αγαπητό συνάδελφο διευθυντή/θεολόγο, που όταν ρωτήθηκε αν έχει σχολική επιτροπή απάντησε "ευτυχώς όχι. Γιατί εγώ ασχολούμαι μόνο με το μάθημα των Θρησκευτικών!!!!!").

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

"Βόμβα" μίσους

Διαβάστε στα σημερινά ΝΕΑ (και η φωτό από τα ΝΕΑ).  Πιστεύουμε ότι τέτοια φαινόμενα αναδεικνύουν την ανάγκη να έχει η σημερινή κοινωνία μία ορθή πληροφόρηση για το ρόλο που έχει το θρησκευτικό φαινόμενο στο σημερινό κόσμο και φανερώνουν το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το μάθημα των Θρησκευτκών. "Τις πταίει" λοιπόν, για να θυμηθούμε τον Χαρίλαο Τρικούπη, και το μάθημα εξακολουθεί να θεωρείται "δευτερεύον";

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

1064 καθηγητές που διορίζονται ως αναπληρωτές στα Γυμνάσια και Λύκεια

Διαβάστε τα ονόματα στο ESOS. Μεταξύ αυτών δεν υπάρχουν Θεολόγοι....

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Η Αθηνά Νίκη λάμπει στην Ακρόπολη

Ένα αιώνιο έργο τέχνης: Ο ναός της Αθηνάς Νίκης «ελεύθερος», απαλλαγμένος από τα πολυετή βάρη του εργοταξίου, υψώνεται χωρίς ικριώματα, χωρίς εργάτες και κατά ένα μέτρο ψηλότερος, με το αέτωμα και τα γείσα. Διαβάστε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το σχετικό ρεπορτάζ.

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Η διδασκαλία της Βίβλου στο αμερικάνικο δημόσιο σχολείο

Πληροφορίες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Επισκεφτείτε τη σελίδα της Society of Biblical Literature, για τη σχετική  ενημέρωση, πατώντας εδώ.

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Θεσσαλονίκη 1900-1930

Ένα υπέροχο ταξίδι στη Θεσσαλονίκη των αρχών του 20ου αι. Πατήστε εδώ  για την  περιήγηση. Σήμερα σε αυτή την αγαπημένη πόλη βρίσκεται το σημαντικότερο ελληνικό θεολογικό τμήμα, το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ,  καθώς και το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών.
Να ευχαριστήσουμε τον αγαπητό φίλο και εκλεκτό συνάδελφο Γιάννη Λίτσιο που μας έστειλε τη διεύθυνση

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Κοσμολογία και θεολογία είναι ασυμβίβαστες

Θέσεις του Στίβεν Χόκινγκ που θα συζητηθούν. Διαβάστε τις στο ΒΗΜΑ για να είστε ενημερωμένοι!